Agapornis škraboškový - Agapornis personatus

Společenský pták žijící ve větších hejnech
výskytseverovýchodní Tanzánie
biotoplesnaté savany a řídké lesy
potravasemena, plody, pupeny a bobule
věk15 let
rozměrydélka 14,5-15,5 cm
váha 50 g
Mimo dobu hnízdění tvoří početná hejna. Rádi se koupou. Zpěv těchto papoušků bývá velmi pronikavý. Hnízdí v dutinách nebo opuštěných hnízdech, která si vystýlá větvičkami a kůrou. Mladí ptáci opouštějí hnízdo po 40 dnech.