Gorila nížinná - Gorilla gorilla gorilla

Gorila je největší z lidoopů a největší žijící primát vůbec
výskytstředozápadní Afrika (Kamerun, Gabun, Kongo)
biotop tropické lesy s bylinným a křovinným podrostem
potravalisty, kůra, výhonky, plody, ovoce, kořínky (konzumuje přes 100 druhů rostlin)
věkaž 50 let
rozměrytělo 1,4 -1,8 m, ocas nemá
váha70 až 275 kg
Pohybuje se nejvíce na zemi, na noc si staví hnízda. Ač má čtyřcentimetrové špičáky, je býložravec se spíše mírnou povahou. Mladé samice odcházejí z rodné tlupy a hledají si nové samce. ZOO Dvůr Králové chová gorily nížinné od roku 1984. V přírodě je gorila ohrožena ničením biotopů a zabíjením pro maso – tzv. bushmeat. Po stavbě pavilonu byla dovezená skupina tvořená samcem Tadaem a samicemi Messy, Minouche a Sabina. Tyto gorily byly odchyceny v přírodě v Kamerunu v roce 1972 a vyrůstaly spolu od mládí. Během stavby pavilonu byly deponovány v polské zoo Wroclav. V naší zoo se bohužel po gorilím samci Tadaovi narozeném v roce 1970 v Kamerunu žádné mládě nenarodilo. (kriticky ohrožený)