Papoušek žako - Psittacus erithacus

Papoušci patří k nejinteligentnějším ptákům
výskytAfrika od Guineje po Keňu, ostrovy Fernando Poo a Principe
biotopnížinné pralesy, lesnatá savana, v okolí vesnic a měst, na východě areálu vystupuje až do nadmořské výšky 2200 m n. m
potravaovoce, semena, plody (zejména palmy olejné)
věk25-30 let
rozměrydélka 28-39 cm, křídlo 20-26 cm
váha400-500 g

Rozmnožování:

Hnízdí v dutinách stromů, počet vajec 2-4, inkubace 21-30 dní. Mláďata opouštějí hnízdo po 80 dnech.

Papoušci patří k nejinteligentnějším ptákům, mají ze všech ptáků nejvyvinutější mozek. Vypalováním lesů a odchytem ptáků se populace žaka zmenšuje. V letech 1982-89 byl druhým nejvíce obchodovaným papouškem na světě (po Agapornis fischeri) s průměrným ročním exportem z Afriky 47357 papoušků. Jiný název je papoušek šedý.