Pižmovka ostruhatá - Plectropterus gambensis

Živí se mj. jedovatými brouky, díky čemuž je jejich maso jedovaté
výskytAfrika
biotopbažiny, okolí jezer
potravasemena, tráva, rostliny, hmyz
věk15 - 20 let
rozměrydélka 75 - 100 cm
váha4 - 7 kg
Na křídlech májí rohovité výrůstky - ostruhy, které používá k obraně. V ZOO Dvůr Králové se pižmovka ostruhatá pravidelně množí jako v jedné z mála institucí v Evropě.
(málo dotčený)