Šakal čabrakový - Canis mesomelas

výskytjižní a východní Afrika
biotopsavana
potravamršiny, hlodavci, menší antilopy, hmyz a různé části rostlin
věk14 let
rozměryvýška v kohoutku 30–50 cm, délka těla 70–130 cm
váha6,5–13,5 kg
Psovitá šelma s drobným štíhlým tělem a černou srstí na zádech tvořící jakousi dečku (čabraku). Žije v trvalých párech, na výchově 3 – 5 štěňat se podílí oba rodiče. Mladí jedinci tvoří poměrně velké skupiny (až 30 zvířat) a často se přiživují na zbytcích kořisti jiných šelem (psů hyenových, lvů a hyen). Šakal je výborný běžec - dosáhne rychlosti až 55 km/hod.

Egypťané věřili, že šakalí vytí věští smrt.