Velbloud jednohrbý - Camelus dromedarius

Je mimochodník
výskytpůvodem v severní Africe a Arábii
biotoppouště a polopouště
potravatráva a keře
věkaž 30 let
rozměrydélka těla 220 - 250 cm, kohoutková výška 190 - 230 cm
váha600 - 800 kg
Velbloud jednohrbý byl domestikován 4000 - 2000 let před naším letopočtem, zdivočelá populace se vyskytuje v Austrálii. V přírodě byl již vyhuben, dnes se chová jako domácí zvíře v celé severní Africe. Vydrží až 7 dní bez vody. Jeho metabolismus překoná až 20% úbytek vody v těle (člověka při 12% úbytku vody čeká smrt). Velbloudi došlapují na mozoly na širokých dvou prstech -> patří mezi mozolnatce stejně jako lamy. Mozoly jim umožňují kráčet po rozpáleném písku v pouštích a jejich široké roztažení při došlápnutí zabraňuje potopení nohy do písku. Hrb je tvořen tukovou a vazivovou tkání a slouží jako zásobník energie a vody. Velbloud je stádové zvíře a vytváří skupiny čítající 2 až 20 jedinců. Rodinné stádo se skládá z jednoho samce a několika samic s mláďaty. V ohrožení kolem sebe plivou páchnoucí natrávený obsah žaludku.