Zoborožec strakatý - Tockus fasciatus

Hnízdí v párech, žije v hejnech až o 70 jedincích
výskytstřední a západní Afrika
biotopnížinný deštný les, okraje opadavých lesů, palmové plantáže
potravačlenovci, ovoce, malí obratlovci (stromové žáby, ještěři, myši, letouni)
věk20–25 let
rozměrydélka těla 50 cm
váha190–310 g

Zoborožec strakatý obývá tropické lesy rovníkové Afriky. Samice klade 3–4 vejce do dutiny stromu, kde ji její partner zazdí směsí bahna a výměšků. Po dobu inkubace vajec a vývoje mláďat samec rodinu krmí malou štěrbinou, kterou v zazděné dutině zanechal.

 

čtěte také