Mořské želvy v ohrožení - přednáška


25.10.2017
Srdečně vás zveme na další z cyklu cestovatelských přednášek pořádaných ZOO Dvůr Králové. Ve čtvrtek 26. října se s ochranářkou Hankou Svobodovou vydáme za mořskými želvami nejen do Indonézie, ale i k břehům Afriky.

Hanka Svobodová se ochraně mořských želv věnuje od roku 2004. V říjnu přepne z indonézštiny do češtiny, aby se s námi podělila o své bohaté zkušenosti nejen z Bornea a pověděla, co želvy ohrožuje u pobřeží Afriky.

Oblast Berau na východním Borneu je územím s největší biodiverzitou na světě, jsou tu nejstarší a nejkrásnější korálové útesy, více než 880 druhů ryb, rejnoci a obrovské manty, 23 druhů delfínů a velryb, potkáte tu žraloky a vzácně i poslední dugongy. Oblast je ale především domovem mořských želv, místní maličké ostrůvky s bílým pískem tvoří osmé nejdůležitější líhniště karet obrovských na světě. Potravu zde hledají i velmi vzácné, kriticky ohrožené karety pravé. Neuvěřitelné bohatství východního Bornea ale velmi rychle mizí. Hanka Svobodová se spolu s místní organizací Konservasi Biota Laut Berau snaží toto bohatství a především mořské želvy už několik let chránit. Chcete vědět, jak se člověk může stát ochranářem v tropech a co to obnáší nebo jak můžete pomoci? 

Přednáška se koná ve středu 26. října od 18 hodin v galerii Tengenenge. Vstup je zdarma po 17.30 hodině přes pokladnu u vjezdu do safari.