Agapornis hnědohlavý - Agapornis nigrigenis

Ohrožený druh
výskytjižní Zambie až severní Zimbabwe
biotoplesnatá opadavá savana, mopanové lesy, v blízkosti vodních zdrojů
potravasemena trav a dalších rostlin, ovoce
věk15 let
rozměrydélka 14 cm
váha38-43 g

Rozmnožování:

Hnízdí ve velkých mopanových stromech, počet vajec 3-8, inkubace 24 dní, po 41 dnech opouštějí mladí ptáci hnízdo.

Nejvíce je ohrožuje odchyt pro vývoz.