Agapornis růžovohrdlý - Agapornis roseicollis

Zdržuje se v obrovských hejnech, hnízdí v koloniích
výskytjihozápadní Afrika
biotopsuché savany a travnatá krajina v blízkosti vod
potravapředevším semena, méně rostliny a ovoce
věk15 let
rozměrydélka 12,5-17 cm
váha65 g
Ptáci stavějí z rostlinného materiálu velká společná hnízda. Z vajíček se mláďata líhnou asi za 23 dnů. Nejprve je krmí jen samice a později i samec. Za 5 až 6 týdnů opouštějí mladí ptáci hnízdo.