Antilopa losí - Tragelaphus oryx

Největší antilopa na světě. Obě pohlaví mají spirálovitě stočené rohy
výskytsubsaharská Afrika
biotopsavany a polopouště do výšky 4500 m n. m.
potravalisty, plody a hlízy travin, keřů a stromů
věk20–25 let
rozměrydélka těla: samci 240–345 cm, samice 210–270 cm, výška v kohoutku: samci 140–180 cm, samice 130–160 cm
váhasamci 400–1000 kg, samice 300–400 kg
Antilopy losí jsou společně s příbuznou antilopou Derbyho největší antilopy na světě. Spirálovitě zatočené rohy mají samci i samice. Dospělí samci mohou být výrazně větší než samice a mají výraznější kožní lalok na krku a na čele čupřinu z tmavé srsti. Žijí ve skupinách od 2 do 50 jedinců, vzácně ve více než stohlavých stádech. Skupina je nejčastěji tvořena samicemi s mláďaty, adolescenty a jedním či více dospělými samci. Dospělí samci se mimo období páření sdružují do samčích skupin. Při pronásledování dokáže vytrvale běžet rychlostí až 35 km/h a dokáže přeskočit i dvoumetrovou překážku. Pro svůj majestátní vzrůst a chutné maso jsou ceněny jako trofejová zvířata a chovány na farmách.