Bulbul zahradní - Pycnonotus barbatus

Je zřejmě nejrozšířenějším, nejpočetnějším a nejznámějším ptákem Afriky
výskytAfrika (od severního Maroka po Egypt)
biotopkřovinaté oblasti nížin, vysoko položená údolí, polopouště, zahrady a sady ve městech a ve vesnicích, pásy zeleně podél vodních toků, oázy, lesní paseky, podél lesních cest, náhorní planiny až do 2500 m n. m.
potravaplody, hmyz
věk10-15 let
rozměrydélka 20-22 cm, křídlo 8,6-10,7 cm
váha26-41 g
Rozmnožování: hnízdí v trvalých párech v korunách stromů, počet vajec 2-4, inkubace 12-14 dní.

Je jakousi obdobou kosa černého. V některých oblastech sedí na vejcích jen samice, v jiných se střídají oba partneři. Říká se, že páry jsou celoživotní.