Buvol kaferský - Syncerus caffer caffer

Největší poddruh afrického buvola.
výskytafrické oblasti na jih od Sahary
biotopsavany
potravatráva, listy a výhonky keřů a plody
věkaž 30 let
rozměrydélka těla 170 - 250 cm, kohoutková výška 150 - 165 cm Váha: 500 - 900 kg
váha500 - 900 kg
Turovitý kopytník s mohutnými zahnutými rohy. Buvol kaferský žije na otevřených savanách v menších stádech, nebo ve volných sdruženích až několika tisíců jedinců. Jeho přirozenými predátory jsou lvi, proti kterým se často účinně brání svými rohy. Známé jsou i případy, kdy buvol lva usmrtil. Stará a zraněná zvířata mohou být agresivní a nebezpečná. Lidé ho řadí do velké pětky charismatických a nebezpečných afrických zvířat. V Safari Parku Dvůr Králové se k roku 2019 narodilo již 265 mláďat. 81 jedinců bylo ze Dvora Králové vyvezeno na soukromé farmy do jižní Afriky.

IUCN status je určen pro druh buvol africký.