Daman skalní - Procavia capensis

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, daman je blízký příbuzný slona
výskytsubsaharská Afrika, izolované horské masivy v Libyi a Alžírsku a v Sýrii
biotopskalnaté suché oblasti, obývá skalní převisy a opuštěné nory hrabáčů nebo surikat
potravatráva, listí, výhonky a větvičky
věkaž 14 let
rozměrydélka těla 47,5-58,5 cm, výška 20-30 cm
váha1,8-5,5 kg
Daman skalní, též daman kapský je savec připomínající hlodavce, je ale příbuzný slonům a sirénám. V Jihoafrické republice ho nazývají dassie, což znamená jezevec. Na nohou má nehtovitá kopýtka, přilnavé polštářky na chodidlech, z tlamy samcům vyčnívají drobné kly, které vznikly stejně jako u slonů přeměnou řezáků. Žije v rodinných skupinách o 50 jedincích, které tvoří teritoriální samec, jeho harém a mláďata a na okraji teritoria se vyskytují roztroušeně samci a nedospělé samice. Aktivní je ve dne, obratně šplhá po stromech a skalách. Damani jsou aktivní ve dne, kdy hledají potravu nebo se vyhřívají na slunci. Mají poměrně špatnou schopnost termoregulace, slunění proto zabírá značnou část jejich dne. Žijí ve velkých stádech čítajících až 80 damanů, které se dále skládá ze skupin tvořených několika rodinami vedených dospělým samcem. Daman skalní je býložravec, jeho trávení je podobné trávení koně. Stejně jako on má objemné tlusté střevo osídlené symbiotickou mikroflórou, která mu umožňuje trávit celulózu. Krmí se hlavně bylinami. Jejich oblíbenou potravou jsou také mladé výhonky a ovoce, v období sucha však až 75% jejich potravy tvoří různé druhy trávy. Období páření začíná v srpnu a trvá 1-2 měsíce, poté se rodí 1-6 mláďat, která jsou už osrstěná a dobře vidí. (málo dotčený)