Gazela Thomsonova - Eudorcas thomsonii

V období sucha jsou k vidění stáda o několika tisících kusech
výskytvýchodní Afrika
biotopotevřené pláně a křovinaté stepi do 2000 m n. m.
potravatraviny, občas listí
věk10 let, v zajetí až 20 let
rozměrysamci: délka těla 90 - 110 cm, výška v kohoutku 60 - 65 cm, samice: délka 80 - 105 cm, výška v kohoutku 55 - 60 cm
váhasamci 20 - 35 kg, samice 15 - 25 kg
Vyskytuje se ve stádech zahrnujících buď obě pohlaví, jen samce, jen samice s mláďaty nebo bez nich, nebo se vyskytují samotní teritoriální samci. Ve stádu bývá 6 - 60 jedinců, v období sucha se sdružují do stád o tisících jedinců. Samice někdy také mívají rohy, pokud je mají, jsou kratší než u samců. Její potravu tvoří převážně traviny, v období sucha i byliny a plody. Dokáže být velmi rychlá, až 70 km/h. Je oblíbenou kořistí lvů, levhartů, hyen, psů hyenových, gepardů či dokonce paviánů. Paviáni ovšem dokážou ukořistit pouze mládě, nikoli dospělce. Gepard je sice rychlejší sprinter, gazela je naproti tomu vytrvalejší běžec, takže se jí při dlouhém pronásledování podaří utéct. V ZOO Dvůr Králové je chována od roku 2012.