Hyena žíhaná - Hyaena hyaena

Díky vztyčitelné hřívě na šíji a krku vypadá mohutnější.
výskytAfrika, Asie
biotopstepi a savany
potravavšežravec (menší obratlovci, hmyz, plody, oddenky, drůbež, jehňata,...)
rozměrydélka těla 130 cm (včetně ocasu)
váha40 - 45 kg
Zbarvení je pískově hnědé s vertikálními černými pruhy na bocích. Pruhované mohou být i nohy. Charakteristické jsou pro ni zašpičatělé, skoro lysé boltce, které jsou hodně pohyblivé. Aktivní je především v noci. Ve dne spí v norách, buď opuštěných, nebo si vyhrabe vlastní až 20 m hlubokou. Narozdíl od hyeny skvrnité nevytváří smečky, žije především samotářsky, někdy v párech.