Impala - Aepyceros melampus

Naše skupinka impal patří mezi jedno z největších stád v lidské péči v Evropě
výskytjihovýchodní a východní Afrika
biotopod akáciových a mopanových lesů, přes suchou savanu po galeriové lesy
potravanízká tráva (až 95 %), květy, ovoce a listí keřů a stromů
věk12 let, v lidské péči více než 15 let
rozměrysamci 125-160 cm, samice 120-150 cm, kohoutková výška 0,75-0,95 m
váha50 až 80 kg
Při pronásledování dokáže skákat 10 m do dálky a 3 m do výšky. Pro tuto až 80 kg těžkou antilopu jsou naše ploty spíše symbolickou překážkou. Lyrovité rohy dlouhé až 91 cm mají pouze samci. Zezadu můžeme pozorovat 3 černé pruhy, dva na zadní straně kýt a jeden vedoucí svisle dolu od kořene ocasu. V ZOO Dvůr Králové se do března 2017 narodilo 370 mláďat. Samice je březí 200-210 dnů (7 měsíců), rodí jedno mládě 4 až 5 kg těžké. Impala je velmi náročná na chov, neboť je značně neklidné a plaché povahy. Při poplašení se často fatálně zraní, například vběhnutím do plotu či jiné překážky.