Jeřáb paví - Balearica pavonina

Je stálým ptákem
výskytAfrika v pásu od Senegalu a Gambie po Etiopii a Keňu
biotopmělké mokřady a travnaté porosty (savany, pastviny)
potravarůzné druhy bezobratlých (hmyz, měkkýši, mnohonožky, korýši), malí obratlovci (ryby, obojživelníci a plazi), semena a listy trav a obilnin
věk20-30 let
rozměrydélka asi 100-105 cm, rozpětí 180-200 cm
váha3–4 kg
Rozmnožování: hnízdem je hromada rostlinného materiálů, snáší 2-5 vejce, inkubace 28-31 dní.

Žije na březích řek, rybníků a jezer, v bažinách, mokrých loukách i v rýžovištích a obilovinách. Korunka je tvořená z pozměněných per podobně jako u jeřába královského.