Kladivouš africký - Scopus umbretta

Jeho hlava tvarem připomíná kladivo
výskytAfrika jižně od Sahary, Madagaskar
biotopbřehy řek a jezer, bažiny
potravaobojživelníci, hmyz, ryby, měkkýši
věk15 - 20 let
rozměrydélka 50 - 56 cm, rozpětí 60 - 63 cm
váha400 - 500 g
Tento brodivý pták nezapře příbuznost s volavkami - loví velmi podobně: nehybně číhá na kořist a pak bleskurychle zaútočí. Obrovská zastřešená hnízda (až 100x těžší než je on sám) staví z větví, bahna a jílu, po opuštění jsou využívána ke hnízdění mnohými jinými druhy ptáků. Hnízdo mohou využívat i plazi, například kobry. Je zbarven hnědě, nohy a zobák je černý. V zadu na hlavě má prodloužená pera, díky kterým vypadá hlava jako kladivo, z čehož vyplývá jeho název.
(málo dotčený)