Kobra černá - Naja melanoleuca

Největší africká kobra, až 3 m dlouhá, velmi agresivní druh
výskytzápadní a střední Afrika
biotoprůzné typy lesů, savany, mangrovové porosty, pobřežní vegetace, stromový nebo křovinatý porost
potravaobratlovci, v některých oblastech tvoří její hlavní potravu ryby
věk25 let
rozměrydélka až 3,1 m
váha3 kg
Kobra černá má dorsální část tmavě šedou až dočerna, zatímco břišní část je světlejší, do krémova, nebo slonovinově bílé s černými skvrnami. Aktivuje se hlavně ve dne, nachází se často i v korunách stromů 10 m vysoko, je dobrý plavec. Ve snůšce bývá 11-26 vajec, někdy staví i vlastní hnízdo z tlejícího materiálu. V některých případech i hnízdo hlídá a agresivně útočí na zvířata nebo lidi, kteří se k hnízdu i nevědomky přiblíží. Je považována za jednoho z nejinteligentnějších afrických hadů. Případy uštknutí nejsou časté, protože druh nežije v blízkosti lidských obydlí. Pro svoji agresivitu a značné množství účinného jedu v jedové žláze (víc jak 1000 mg) jde o velmi nebezpečného hada. V případě uštknutí smrt nastává za 30 až 120 minut.