Kočkodan Campbellův - Cercopithecus campbelli

V Evropě chovají tento druh jen tři zoologické zahrady
výskytzápadní Afrika
biotoptropický deštný les
potravaovoce, květy, hmyz
věk20-25 let
rozměrydélka těla do 80 cm
váha3-6 kg
Jeho hřbet je zbarven do bílé barvy, záda jsou zbarvené do černa. Ocas je poměrně dlouhý. Jeho licousy jsou žlutošedé. Žije v rodinných skupinách, kterou vede dominantní samec. Samec má modře zbarvená varlata. Dorozumívá se „jednoduchými větami“. Vytváří skupiny čítající 8 až 15 jedinců, kde je vždy jen jeden dominantní samec. Samice je březí 5 měsíců a rodí vždy jen jedno mládě, o které se stará 2 roky. Kočkodan Campbellův je aktivní ve dne, svou potravu hledá v korunách stromů i na zemi. (málo dotčený)