Kudu malý - Tragelaphus imberbis

Úzce specializovaný okusovač
výskytvýchodní Afrika
biotopsuchá trnitá buš s hustým porostem, někdy savana a galeriové lesy
potravatráva, listy keřů a stromů
věkaž 15 let
rozměrydélka těla samci 120–140 cm, samice 110-130 cm, výška v kohoutku samci 95–105 cm, samice 90–100 cm
váhasamci 95–05 kg, samice 60–80 kg
Kudu malý žije v křovinatých a zalesněných oblastech východní Afriky. Samci mají nevýraznou hřívu a dlouhé spirálovitě zatočené rohy. Od mohutnějšího kudu velkého se dá dobře rozeznat díky dvěma bílým „půlměsícům“ na spodní straně hrdla. Na bocích má kolem deseti bílých pruhů. Žije v malých skupinách, obvykle jsou spolu jedna až tři samice, k nimž se samci připojují jen v období páření, jinak žijí samotářsky. K soubojům mezi samci ve volné přírodě překvapivě téměř nedochází. Safari Park Dvůr Králové patří k nejvýznamnějším chovatelům kudu malých na světě. To, že se zoologické zahrady naučily tento druh chovat, může mít v budoucnosti velký ochranářský potenciál. V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo k roku 2019 již 466 mláďat.