Kudu velký - Tragelaphus strepsiceros

Třetí největší africká antilopa s nejdelšímni rohy
výskytjižní a východní Afrika
biotopkamenitý křovinatý buš, od rovin, kopcovitý terén až do hor
potravahlavně listí keřů a stromů, malou část potravy tvoří i traviny, byliny
věk7-8 let, v lidské péči až 23 let
rozměrydélka těla samci 215-245 cm, samice 185-235 cm, výška v kohoutku samci 130-150 cm, samice 120-140 cm
váhasamci 225-315 kg, samice 140-180 kg
Kudu velký má poměrně štíhlé tělo s dlouhýma hubenýma nohama. Charakteristickým znakem je 4 - 12 bílých svislých pruhů na bocích. žije ve východní a jižní Africe v menších stádech v kamenitých křovinatých buších a řídkých lesích. Je to velká antilopa o hmotnosti až 315 kg a výšce v kohoutku 150 cm, její trofej patří k vysněným cílům lovců. Největší velikosti dosahují populace z jižních oblastí výskytu. Rohy samců dosahují délky 120 cm, rekord drží rohy dlouhé 181,6 cm. Samice jsou bezrohé. Dokáže vyskočit do výšky až 2,5 metru. Během dne jsou kudu většinou skryti v hustých porostech, kde se chrání před predátory. Samice je březí 222-253 dní, rodí 1 mládě vážící 5-7 kg. V královédvorské zoo se narodilo do 7.3.2017 celkem již přes 150 mláďat.