Orangutan bornejský - Pongo pygmaeus

Je největší stromový živočich. Orang-gutan je malajský název, český překlad znamená lesní člověk
výskytBorneo
biotoptropické deštné lesy
potravapřevážně plody
věk i více než 50 let
rozměrydélka těla 120 - 150 cm, ocas nemá, výška 1,1 – 1,4 m
váha40 - 140 kg
Z lidoopů má orangutan nejkratší nohy a naopak nejdelší ruce, které využívá k pohybu brachiací, tedy k pohybu pomocí rukou v závěsu. Jeho prsty jsou poměrně dlouhé a palec leží v opozici. Jeho srst má tmavě oranžové zbarvení. Orangutani mají hrdelní vak, který slouží k hlasitému vydávání zvuku. Tento zvuk se dokáže šířit na vzdálenost dvou kilometrů. Orangutani nežijí v tlupě, ale samotářsky. V ZOO Dvůr Králové se narodilo 12 mláďat, z toho 9 se povedlo odchovat (k 23.2. 2015). Ačkoliv orangutan nepatří mezi africká zvířata, samice Žaneta žije ve dvorské zoo přes 30 let, odchovala už 6 mláďat (z toho dvě dcery a 4 syny) a zůstává tu jako velvyslankyně Bornea na africké půdě. Pomáhá nám poukazovat na problematiku palmového oleje. Díky časté sadbě palmy dochází k úbytku pralesa a zároveň ke značnému úbytku životního prostředí orangutanů.

(kriticky ohrožený druh)