Osinák africký - Atherurus africanus

Osináci jsou blízcí příbuzní dikobrazů, podobají se jim však jen částečně
výskytzápad rovníkové Afriky
biotoptropické vlhké lesy
potravalistí, plody
věk23 let
rozměrytělo 36 - 60 cm, ocas 15 - 23 cm
váha1,5 - 4 kg
Osináci žijí v malých rodinných seskupeních, jež tvoří rodičovský pár a mláďata, celkem asi osm jedinců. O zdroje potravy se může dělit i několik takových rodin. Zaútočí-li na osináka afrického predátor, naježí ostny, takže vypadá, že je dvakrát větší, začne potřásat ocasem, aby chlupy na jeho konci šustily, a dupe nohama. Stejně jako ostatní dikobrazovití se natočí k útočníkovi zády a pokouší se ho zranit svými bodlinami. Dovedou obratně šplhat a skákat a je-li třeba, uchylují se osináci před nebezpečím na stromy. Tito hlodavci jsou noční tvorové, kteří přes den spí v norách či ve skalních rozsedlinách. Jsou to býložravci, kteří se živí převážně spadanými listy, květy a plody. V případě nutnosti nepohrdnou ani kořínky. Ve své domovině jsou coby oblíbená pochoutka loveni pro maso. Na podzim 2015 královédvorská zoo odchovala mládě osináka jako vůbec první zoo v ČR a na Slovensku. (málo dotčený)