Papoušek zelenobřichý - Poicephalus robustus

Typický je jeho až 3,5 cm dlouhý zahnutý zobák
výskytjižní, západní a východní Afrika
biotoplesy a savany
potravasemena, oříšky, kořínky, květy stromů
věk25 - 30 let
rozměrydélka 33 - 34 cm
váha150 - 200 g
V přírodě není hojný a jeho stavy se postupně snižují v důsledku ničení jeho přirozeného prostředí. Tohoto papouška najdeme většinou v nadmořských výškách 1000 - 2100 m. Obývá zejména jih Afriky. V Jihoafrické republice jde o jediný původní druh papouška. Je zeleně zbarvený, hruď může mít namodralou barvu. Hlava je hnědošedá se světle šedým zobákem. Ohbí křídel a stehna jsou oranžová. Samice má vždy oranžově zbarvené čelo.
(málo dotčený)