Pelikán africký - Pelecanus rufescens

Patří do řádu veslonohých, kteří mají na rozdíl od kachen plovací blánou spojeny všechny čtyři prsty
výskytAfrika jižně od Sahary
biotopsladké vody jezer, řek, bažin, pobřeží moře
potravavýhradně ryby
věk20 - 30 let
rozměrydélka asi 1 m, rozpětí asi 2,2 m
váha4 - 7 kg
Kožovitý vak pod zobákem slouží jako podběrák, ale ryby v něm nepřenáší. Hrozilo by, že se protrhne. Vakem se také dá ochlazovat, protože je protkaný hustou sítí cév. Jakmile jej pelikán vyvěsí, rozvádí se vzduchem ochlazená krev dál do těla. První odchov v ČR v roce 1998 tohoto afrického pelikána pochází z naší zoologické zahrady. (málo dotčený)