Pelikán bílý - Pelecanus onocrotalus

Do České republiky zaletuje pelikán bílý pouze náhodně
výskytjihovýchodní Evropa, Asie, Afrika
biotopmělká jezera, bažiny
potravaryby
věk25 - 40 let
rozměrydélka 148 - 175 cm, rozpětí 2,2 - 3 m
váha5 - 15 kg
Evropská populace je částečně tažná, na zimu odlétá do severozápadní Afriky, odkud se začíná navracet již na přelomu února a března. Za potravou jsou schopni létat denně do vzdálenosti až 100 km. Jedná se o typického zástupce pelikánů. Vyznačuje se lysou růžovou kůží kolem očí, mohutným zobákem s hrdelním vakem, do kterého loví potravu, šedobílým zbarvením a růžově zbarvenými končetinami. Jsou to velmi zdatní letci, kteří výborně plachtí. Často loví ve skupině, kdy si kořist nahánějí tlučením křídel o vodní hladinu. Vytváří velké kolonie. (málo dotčený)