Pelikán kadeřavý - Pelecanus crispus

Pojmenován je podle zkadeřeného peří na temeni
výskytAfrika, JV Evropa, Asie
biotopjezera, delty řek s rákosovým porostem
potravaryby
věk25 - 40 let
rozměrydélka 160 - 180 cm, rozpětí 310 - 345 cm
váha8 - 12 kg
Na mělkých vodách loví ryby společně, postupují v řadě ke břehu, bijí křídly do vody, a tak zahánějí ryby na mělčinu. Podle stupně ohrožení je řazen mezi zranitelné, jelikož dochází k maisvnímu úbytku jeho přirozeného biotopu. Tento pelikán je vzácným druhem ptáka, který je v některých zoo úspěšně rozmnožován. Naše zoo jej rozmnožila jako první v ČR, a to v roce 1993.
(zranitelný)