Prase savanové - Phacochoerus africanus

Je to jediné prase žijící v norách
výskytsubsaharská Afrika
biotopotevřená savana až do výška 2500 m n. m.
potravatraviny, byliny a ovoce, v období sucha kořeny a hlízy, také malí živočichové a mršiny
věkvíce jak 18 let
rozměrydélka těla samci 125-150 cm, samice 105-140 cm, výška v kohoutku samci 40-50 cm, samice 35-40 cm
váhasamci 60-150 kg, samice 50-75 kg
Prasata savanová mají výrazné výrůstky na hlavě a dlouhé nohy. Prase savanové disponuje dvěma horními a čtyrmi spodními předními zuby Přes noc odpočívají ve starých norách hrabáčů, opuštěných termitištích a dírách mezi kameny, zde odchovávají i mláďata. Dožívá se až 20 let. ZOO Dvůr Králové se k 7.3. 2017 narodilo 23 mláďat.