Pštros dvouprstý - Struthio camelus

Je největším z dnes žijících ptáků
výskytAfrika jižně od Sahary
biotopsavany, polopouště až pouště
potravalisty bylin a trav, semena, plody, hadi, hlodavci, ještěrky
věk40 - 50 let
rozměrydélka 170 - 270 cm
váha100 - 150 kg
Běhá rychlostí až 50 km/hod, jeho skoky jsou až 4 m dlouhé. Má velmi silné nohy (úderem nohy může člověku zlomit končetinu nebo dokonce přivodit smrtelné zranění). Má největší vejce z celé živočišné říše (přibližně 1,5 kg). Přes den sedí na vejcích samice a přes noc samec. V hnízdě jsou snůšky několika samic. Samec pštrosa má ale vždy svou oblíbenkyni, jejíž vajíčka jsou vždy uprostřed. Pokud by k hnízdu pronikl například pavián a nějaké vejce ukradl, jsou vajíčka oblíbené samice méně ohrožená. O vylíhnutá mláďata se stará především samec. V čase rozmnožování jsou samci velmi odvážní až agresivní. Odrostlá mláďata vylíhlá v naší zoo uvidíte v létě v Safari.
(málo dotčený)