Štětkoun africký - Potamochoerus porcus

Nejpestřeji zbarvené prase s hustou srstí
výskyt střední a západní Afrika
biotopotevřená savana až do výška 2500 m n.m.
potravatraviny, byliny a ovoce, v období sucha kořeny a hlízy, také malí živočichové a mršiny
věk12 - 15 let
rozměrydélka těla samci 100 - 150 cm, výška v kohoutku 55 - 80 cm
váha45 - 120 kg
Štětkoun africký má protáhlé boltce často zakončené štětkou delších chlupů. Jedná se o nejpestřeji zbarvené prase, které má hustou hnědo červenou srst a úzký bílý pas uprostřed hřbetu. Samice staví „hnízdo“ z travin, ve kterém mláďata stráví několik dní po narození. Je všežravec (s převahou rostlinné složky) – mezi jeho stravu patří plody, listí, výhonky kůra, ořechy, termiti a jiný hmyz a bezobratlí, ryby, ptáci, drobní savci, opice a malé antilopy. Je dobrý plavec a rychlý běžec. Někdy bývá pro svůj vzhled označován jako král lesa.