Talapoin severní - Miopithecus ogouensis

Získal svůj vědecký název až v roce 1997
výskytstřední Afrika do nadmořské výšky 700 m n. m. (od Demokratické republiky Kongo do Angoly)
biotopžije ve vlhkých oblastech, jako jsou mokřady, pobřežní oblasti řek, mangrovové porosty a galeriové lesy
potrava60% tvoří kořínky, oddenky, semena, plody rostlin, traviny a vodní rostliny. Zpestřením jsou vejce, hmyz, housenky a drobní obratlovci, dokáže najít potravu i pod vodní hladinou
věk25-27 let
rozměrydélka těla 32-45 cm
váha0,8-1,3 kg
Talapoin severní je nejmenším kočkodanem a zároveň jedna z nejmenších opic v Africe. Jeho oči jsou nápadně velké a jeho ocas je poměrně dlouhý- okolo 30 centimetrů. Březost trvá u samice 158-166 dní, rodí obvykle 1 mládě, které váží až 230 g, což odpovídá téměř jedné pětině hmotnosti matky. Má relativně velkou mozkovou část hlavy a dlouhé nohy s krátkými prstíky. Drží se v zaplavovaných úsecích pralesů podél řek, někdy i poblíž lidských sídel a dobrovolně leze do vody. Dokonce i plave. Při obraně proti dravcům, nebo když reagují na nějaký neznámý předmět, obklopí predátora či neznámou věc a provedou skupinový útok. Skupiny samic se chovají agresivněji než skupiny samců. V ZOO Dvůr Králové jsou talapoini chováni od roku 2014.

(málo dotčený)