Tur domácí -zebu zakrslý - Bos indicus

Zebu patří do pestré skupiny takzvaného hrbatého skotu
výskytdomácí zvíře pocházející z Indie
biotopsavany až polopouště
potravatráva
věkaž 20 let
rozměrydélka těla 130 - 150 cm, kohoutková výška 90 - 130 cm, krátké rohy obě pohlaví
váha180 - 300 kg
Zebu stejně jako mango do Afriky dorazil z Indie. Patří mezi nejdéle domestikovaná zvířata na světě. Nedává sice tolik mléka jako „klasická“ kráva, ale je nenáročný, skromný a odolnější vůči vysokým teplotám i tropickým nemocem. Hrb vyplněný svalovinou, tukem a vazivem jim slouží jako zásobárna energie na horší časy.