Voduška abok - Kobus megaceros

Mají výrazný pohlavní dimorfismus
výskytvýchodní Afrika - Jižní Súdán
biotopbažinaté a zaplavované oblasti podél řek
potravatráva, byliny, vodní a mokřadní rostliny
věkaž 25 let
rozměrydélka těla 135 - 165 cm, kohoutková výška 85 - 105 cm, rohy má jen samec o délce 45 - 87 cm
váha60 - 120 kg
Biotopem vodušky abok jsou bažiny jižního Súdánu. Tvoří velká stáda, samci se většinou zdržují v „pánských skupinách“. Živí se trávou, bylinami a bahenními a vodními rostlinami. Protože se zdržuje převážně v blízkosti vodních ploch, jsou jejími predátory kromě lvů, levhartů a psů hyenových i krokodýli. Samci tmavě hnědí, rohatí, s bílým sedlem za krkem a samice světlé, bezrohé. Samice po březosti 260 - 270 dnů dlouhé rodí 1 mládě o hmotnosti 4,5 - 7 kg. Mladí samci jsou zbarveni jako samice, přebarvovat začínají ve věku kolem 1 roku. Do naší zoo byly poprvé dovezeny v roce 1972 a do 7. března 2017 se již narodilo 246 mláďat.