Voduška jelenovitá - Kobus ellipsiprymnus defassa

Je poddruhem vodušky velké
výskytseverovýchodní, centrální a východní Afrika
biotoptravnatá savana, galeriové lesy, křovinatý buš v blízkosti vody
potravahlavně traviny, dále listy keřů a stromů, plody a hlízy
věkv zajetí až 18 let
rozměrydélka těla samci 190 - 220 cm, samice 80 – 210 cm, výška v kohoutku samci 110 - 130 cm, samice 100 - 125 cm
váhasamci 170 - 250 kg, samice 150 - 200 kg
Voduška jelenovitá se vyskytuje v střední Africe podél jižního okraje Sahary a v severní části východní Afriky, např. v Etiopii. Žije v křovinatých savanách a světlých lesích, obvykle poblíž vod. V nebezpečí je schopná se celá ponořit pod hladinu a uniknout tak predátorům. Lyrovité rohy mají pouze samci. Ze všech vodušek jsou nejméně vázány na vodu, přesto dokáží dobře plavat. Své teritorium si značí pachem. Ten je údajně tak silný, že odpuzuje predátory. Do naší zoo byly poprvé dovezeny v roce 1978 a do 7. března 2017 se již narodilo 256 mláďat.