Volavka červená - Ardea purpurea

Při lovu dokáže švihnout dlouhým krkem jako harpunou
výskytAfrika, Evropa, Asie
biotoprozsáhlé porosty rákosin na sladkovodních plochách a slepých ramenech řek
potravaryby, drobní savci, obojživelníci a větší bezobratlí
věk15–20 let
rozměrydélka těla 78–90 cm, rozpětí křídel 120–150 cm
váha0,5–1,3 kg

Loví během procházení pobřežních vod, nebo vyčkává ve strnulé poloze. Dává přednost lovu ze břehu u malých vodních toků. Hnízdí v rákosinách. Samice snáší 36 modrozelených vajec, na kterých sedí 2527 dní.