Výr africký - Bubo africanus

Je schopen lovit hmyz, netopýry i ptáky za letu
výskytvýchodní a jižní Afrika
biotopsavany, světlé lesy
potravahmyz a další členovci (štíři, pavouci), malí savci, ptáci, žáby
věk15 - 20 let
rozměrydélka 45 cm, rozpětí 100 cm
váha480 - 850 g
Rozmnožování: hnízdí v párech, počet vajec 1-4, inkubace 30-32 dní. Středně velká sova, jeden z nejmenších výrů vůbec. Dospělý pár je velmi agresivní v bránění loveckého teritoria. Živí se bezobratlými, drobnými obratlovci, ptáky, žábami a příležitostně i mršinami.