Výr bělavý - Bubo lacteus

Jedná se o největší africkou sovu.
výskytAfrika na jih od Sahary
biotopotevřené trnité savany, polopouště s roztroušenými stromy, lesní porosty, poblíž vodních toků
potravavětší ptáci (volavky), středně velcí savci (mangusty, damani, zajíci, kaloni, hlodavci), plazi, ryby, hmyz
věkaž 20 let
rozměry60 - 65 cm, rozpětí křídel 140 cm
váha1,7 až 3,1 kg
Rozmnožování: hnízdí v párech, počet vajec 1-2, inkubace 32-39 dní. Někdy je nazýván, jako výr obrovský. Poznáme ho podle nápadných ušních štětiček, očních víček, která jsou sytě růžová a nápadně kontrastují s tmavou oční duhovkou, která je pro tento druch charakteristická. Ozývá se hlubokým vrčením, které střídá s vysokým pískáním. Zbarvení je šedohnědé, mláďata jsou hnědší a pruhovaná. Loví v brzkých večerních hodinách. Denně potřebuje tolik potravy, co činí 5 % jeho hmotnosti (100-150 g). Obvyklé lovecké teritorium mívá asi 7000 ha. (málo dotčený)