Zebra Grévyho - Equus grevyi

Zebra Grévyho je nejohroženější zebrou Afriky. Pro tento největší druh zebry jsou typické obrovské uši, úzké pruhování po celém těle a bílé břicho.
výskytvýchodní Afrika - Keňa
biotoppoušť a polopoušť (suchá savana, buš, polopouště)
potravačásti rostlin (tráva, byliny, listy)
věkaž 30 let
rozměrydélka těla 2,5–2,6 m, délka ocasu 40–75 cm, výška v kohoutku 1,4–1,6 m
váha300–430 kg
Tento největší druh zebry se vyznačuje velkýma ušima a hustým pruhováním, tvořeným úzkými černými pruhy. pruhování je přítomné i na končetinách. Břicho je bílé. Byla vědecky popsána v roce 1882 a nazvána na počest tehdejšího francouzského prezidenta Grévyho, který zvíře dostal darem od etiopského císaře Menelika. Vzhledem k tomu, že její areál leží ze všech zeber nejseverněji, setkávali se s těmito velkými zebrami už Římané při svých výpravách do Afriky. Na rozdíl od stepních druhů zeber se zebra Grévyho nesdružuje do příliš početných stád. V naší zoo se velmi dobře množí, do 7. března 2017 se narodilo již 253 mláďat. Ochrana: Zebra Grévyho patří k nejohroženějším druhům velkých afrických savců a v Červeném seznamu IUCN je zařazena jako ohrožený druh. K hlavním hrozbám, kterým zebry čelí, patří úbytek zdrojů vody a vhodných biotopů. V prvním případě je to důsledek odvádění vody z řek pro účely zavlažování, v druhém přeměna přirozené savany v pastviny a s tím související potravní konkurence dobytka. K tomu se přidává přímý lov a nemoci přenosné z domácích zvířat. V současné době žije v Keni a Etiopii populace čítající jen asi 2680 zeber Grévyho.