Zmije rohatá - Cerastes cerastes

Ve dne se zahrabává do písku tak, že jsou z ní vidět jen oči, a teprve v noci se vydává na lov
výskytseverní Afrika, Izrael a Arabský poloostrov
biotoppouště a polopouště s vegetací, nebo vrstvou kamenů, poskytujících úkryt
potravaloví drobné ptáky, hlodavce, ještěry a v blízkosti Nilu i žáby
věk10 let
rozměry30 - 85 cm
váha150 – 200 g
Ve snůšce obvykle klade méně než 20 vajíček, ze kterých se po 50-80 dnech inkubace líhnou 12-15 cm dlouhá mláďata. Na jemném písku se pohybuje zvláštním bočním vlněním. Její jed je hemotoxický. Zmije rohatá je had na svoji délku značně mohutný. Na hlavě má dva špičaté růžky. Třením šupin na bocích dokáže vydávat výstražný zvuk, kterým varuje případné narušitele. V naší zoo se v roce 2016 vylíhlo 19 mláďat.
(málo dotčený)