Banánovec chocholatý - Musophaga rossae

Je plodožravý africký pták patřící do příbuzenstva kukaček
výskytstřední Afrika (Angola, Botswana, Burundi, Kamerun, Středoafrická republika, Demokratická republika Kongo, Gabon, Keňa, Rwanda, Jižní Súdán, Tanzanie, Uganda a Zambie)
biotoptropický deštný les
potravaplody, výhonky, hmyz
věk10-15 let
rozměrydélka 51-54 cm
váha390-444 g
Rozmnožování: hnízdí v trvalých párech v korunách stromů, počet vajec 1-2, inkubace 23-30 dní.

Typický je pro něj krátký silný zobák. Není dobrým letcem (létá těžce a neobratně), zato po větvích stromů a keřů velice zručně skáče. Pomáhá si při tom čtvrtým prstem, který dokáže otočit dopředu i dozadu.