chocholatka červená - Cephalophus natalensis

Pralesní druh antilopy
výskytjižní Afrika
biotoplesnaté porosty, pobřežní křoviny
potravalisty, květy, plody, tráva a výhonky keřů, ale i živočišná potrava - hmyz, vajíčka ptáků, malí obratlovci
věkaž 15 let
rozměrydélka těla 70 - 100 cm, kohoutková výška 35 - 45 cm, rohy obě pohlaví, samec okolo 10 cm
váha9 - 13 kg
Zbravení srsti červené se světlejším břichem a hrdlem. Zbarvení je proměnlivé v závislosti na původu jedince. Rohy mívají obě pohlaví, u samice dosahují poloviční velikosti a bývají skryté v srsti, někdy chybí. Zadní končetiny mají delší než přední, díky tomu dobře skáčou. Chocholatka červená se živí listy, květy, plody, přilepšuje si hmyzem, vajíčky ptáků a malými obratlovci. Žije samostatně, v párech nebo v malých, zhruba 3-5 členných rozvolněných stádech. Je to velice plaché zvíře, které se stává potravou orlů, levhartů a jiných větších predátorů. Samci jsou teritoriální a útoční, pokud se dostanou do střetu, útočí na sebe růžky a kopyty. Důležitá je u nich pachová komunikace. Své teritorium si značí pomocí čelistní žlázy poblíž očí, kterou otírají o trávu, větve, kůru, ale i o svého partnera nebo mládě. V královédvorské zoo je chována od roku 2010 jako v jediném chovatelském zařízení v České republice.