Karakal - Caracal caracal

Karakal znamená „černé ucho“
výskytseverní a jižní okraje Sahary, sušší oblasti východní a jižní Afriky
biotopsavany, buše a polopouště
potravapřevážně zajíci, damani a menší druhy antilop, které doplňuje hlodavci a ptáky
věk18 let
rozměrydélka těla do 1 m, kohoutková výška 0,5 m
váha12 - 19 kg
Někdy bývá nazýván pouštní nebo africký rys. Jeho hlava je relativně malá a jeho končetiny poměrně mohutné. Vydrží dlouho bez vody, tuto potřebu dokáže pokrýt tělesnými tekutinami kořisti. Je schopen ulovit kořist až 3x větší než je on sám. Je neobyčejně mrštný a silný, zvládá lovit těžko polapitelné damany, ptáky dokáže chytit jediným výskokem i ve vzduchu. Žádná kočkovitá šelma srovnatelné velikosti se mu nevyrovná rychlostí běhu. V ZOO Dvůr Králové se už počtvrté podařilo odchovat mláďata karakalů. V roce 2015 se dvorské zoo povedlo vůbec poprvé odchovat dvě koťata karakalů. Tři mláďata karakalů se narodila 15. března 2016, tři mláďata 23. března 2017 a další tři mláďata 2.4. 2019 přímo ve venkovním výběhu matce Keiře a otci Mazurimu. Až po třech dnech, kdy se Keira sama od mláďat vzdálila a zašla do pavilonu, přenesli jsme i koťata dovnitř do bezpečí porodní bedničky," popisuje zooložka Gabriela Linhart. S koťaty zůstává pouze matka. Otec Mazuri obývá vedlejší výběh. (málo dotčený)