Krajta písmenková - Python sebae

Tento druh krajty patří mezi nejdelší hady světa dorůstající až sedmi metrů.
výskytzápadní Afrika
biotopvyhledává spíše sušší biotopy, otevřené roviny savanového typu a řídké křoviny
potravaptáci a savci, dospělí jedinci (krajta může dorůst až sedmi metrů) jsou schopni usmrtit a spolknout i levharta nebo menšího člověka
věkaž 50 let
rozměry6-7 m
váha60 kg
Vyznačuje se hnědočerným zbarvením, na kterém je šedohnědá kresba, břicho je bílé a černě kropenaté. Klade ve snůšce 20 až 80 vajíček, o které během inkubace pečuje - v závitech těla je zahřívá, chrání je před predátory a případně i vlhčí. Péče o snůšku je u plazů vzácností. Mláďata se líhnou za 70 až 80 dní a jsou již zcela samostatná. Krajta písmenková spolkla nejtěžší doloženou kořist – 59 kg těžkou impalu a vydržela bez potravy neuvěřitelných 870 dní! Mezi její další kořisti patří například potkani, zajíci, ptáci, opice, malé antilopy nebo divoká prasata.