Lemur kata - Lemur catta

Tento jediný denní lemur používá při přeskocích z větve na větev dlouhý pruhovaný ocas jako vahadlo
výskytendemit ostrova Madagaskar
biotoppodhorské lesy
potravaovoce, listy, tráva, kůra, byliny, příležitostně i živočišná složka
věk15 let
rozměrydélka těla 40 - 46 cm, délka ocasu 65 - 63 cm
váha2,2 kg
Lemur kata žije v podhorských lesích na Madagaskaru. Komunikaci mezi jednotlivými členy tlupy slouží hlasové projevy a signalizace ocasem. Na ocase je 13 bílých a 13 černých kroužků. Dolní zuby používá mimo jiné jako hřeben. Miluje slunění, přičemž vsedě vystavuje obličej a břišní část těla. Žijí ve skupinách o pěti až třiceti jedincích obojího pohlaví, ale převažují samice. Ve skupině jsou dominantní samice, které si samce vybírají. Lemuři mají problémy s termoregulací, to u nich vykazuje zvláštní chování, které se uplatňuje při nahřívání z rána, kdy lemur sedí s rozpaženýma rukama a nasává ranní paprsky. (ohrožený druh)