Mangusta liščí - Cynictis penicillata

Loví i jedovaté hady
výskytJižní Afrika, Angola, Botswana, Namibia, Zimbabwe
biotopotevřená, polopouštní a travnatá krajina
potravabezobratlí živočichové, malí savci, hmyz, ptáci a obojživelníky, různé plody, výhonky nebo vejce
věk12 let
rozměry délka těla 25 - 40 cm
váha0,5 - 0,8 kg
Mangusta liščí je drobná a rychlá šelma z čeledi promykovití, která svým vzhledem připomíná malou lišku. V přírodě občas sdílí podzemní nory se surikatami, veverkami či dikobrazy. Žije ve skupinách, čítajících až 50 členů. Skupina je řízena dominantním párem, pouze ten se rozmnožuje, ostatní členové pak pomáhají s výchovou mláďat. Dominantní samec značkuje hranice teritoria a rozhoduje při hloubení nor. Stejně jako u surikat drží někteří jedinci hlídku a v případě blížícího se nebezpečí varují ostatní. (málo dotčený)