Medojed kapský - Mellivora capensis

Je pokládán za nejnebojácnější zvíře Afriky
výskytcelá Afrika, jihozápadní Asie
biotopsavana, polopoušť, les
potravadrobní obratlovci, hlízy, plody rostlin, mršiny, med je pochoutkou
věkv lidské péči 25 let
rozměrytělo 60 - 77 cm, ocas 20-30 cm, kohoutek 25-30 cm
váha6 - 13 kg
Ačkoliv medojed není nijak velká šelma, má v přírodě jen málo predátorů. Díky mohutným drápům se dokáže bleskově zahrabat. Páchnoucí výměšek análních žláz odradí i nejhladovější šelmu. Tuhá kůže jej značně chrání před kousnutím a k tomu se přidává nevídaná houževnatost, bojovnost a odolnost vůči včelímu a hadímu jedu. Jeho kůže je také velmi volná a pokud ho za ni nějaký predátor chytí, dokáže se v ní protočít a útočníka kousnout. Známá je také jeho spolupráce s medozvěstkou (pták), která ho svým křikem zavede k včelímu hnízdu. Medojed hnízdo zničí (včelí žihadla neprojdou jeho tuhou kůží) a pochutná si na včelím medu a medozvěstka si pochutná na tom co zbyde a na včelích larvách. (málo dotčený)