Okapi - Okapia johnstoni

Tajemná okapi byla pro vědce senzací
výskytcentrální Afrika - Demokratická republika Kongo, Uganda
biotoptropické deštné lesy
potravatráva, listy a plody více jak 100 druhů keřů a stromů
věkaž 30 roků
rozměrydélka těla 170 - 180 cm, kohoutková výška 130 - 155 cm, rohy má jen samec o délce 15 - 20 cm, samice jsou bezrohé a větší než samci
Přírodovědci po ní pátrali desítky let. Dlouho byla však jen přízrakem, o němž s obdivem mluvili domorodci. V roce 1901 se okapi stala jedním z objevených velkých savců. Jsou blízce příbuzné žirafám, stejně jako žirafy se převážně živí okusem. Byly zdokumentovány případy, kdy okapi sežrala ohořelé kusy dřeva, jíl nebo netopýří trus, pro doplnění minerálů. Jsou velmi plaché a díky proužkům na nohách a nádherné hnědé srsti na těle jsou v deštném lese skvěle maskované. Pouze samci mají na hlavě kostěné růžky, na rozdíl od žiraf. Tyto pralesní žirafy se dorozumívají infrazvuky neslyšitelnými pro lidské ucho o kmitočtu 30 – 12 Hz. Náš Safari park odchoval už dvě mláďata (v roce 2008 a 2011) a jsme jedinou zahradou v České republice, kde okapi můžete vidět. (ohrožený)