Pes ušatý - Otocyon megalotis

Ze všech psovitých šelem nejvíce zubů – až 48. Je to jediná hmyzožravá psovitá šelma
výskytvýchodní a jižní Afrika
biotopotevřené savany až polopouště
potravahmyz, bezobratlí, ještěři, hlodavci, vejce, ovoce
věkaž 12 let
rozměrytělo 46-66 cm, ocas 23-34 cm, výška v kohoutku 30-40 cm
váha3 až 5,3 kg
Při pohledu na psa ušatého každého zaujmou jeho obrovité uši, které svou délkou přesahují délku hlavy. Pomáhají mu k termoregulaci a zachytávají i velmi slabé zvuky, které vydává jeho oblíbená potrava – hmyz, na který se specializuje. Ten slyší, i když si hmyz hrabe chodbičky pod zemí. Vyhrabává si členité nory. Jeho zbarvení je zpravidla žlutošedé na těle a tmavě zbarvené na koncích ušních boltců, tlap a ocasu. Jeho čenich je špičatý, má dlouhé nohy a huňatý ocas. Jeho zrak není příliš dobrý. Vyhrabává si hlubokou noru. Pes ušatý žije v pevných partnerských vztazích. Březost trvá 70-73 dní, rodí 2 až 6 mláďata vážící 100-140 g, o štěňata pečuje i samec a ostatní členové smečky (málo dotčený)